Siyatik ağrısı, çoğunlukla fıtıklaşan bir diskten kaynaklansa da pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Üç farklı grupta incelenen siyatik ağrıları, bel bölgesinde oluşan sıkışmalara, kalça kaslarında siyatik sinirin sıkışmasına, diz ekleminin arka bölümü ya da ayak bölgesinde travma kaynaklı zedelenmelere bağlı olarak görülebilir.

NEDİR?

SİYATİK
TEDAVİSİ

Vücuttaki en uzun ve en kalın sinir olan siyatik ya da tıp terminolojisindeki adıyla nervus ischiadicus, belin son omurlarından çıkarak dizin hemen altında sonlanır. Farklı bir deyişle belin alt bölgesinde bulunan L4, L5, S1, S2 ve S3 sinir köklerinin birleşmesi ile meydana gelen siyatik sinir, kalçada yer alan ve coxa olarak tanımlanan leğen kemiğinin içindeki delikli bölgeden geçerek bacağın arka bölgesine uzanır. Diz ekleminde dallara ayrılıp ayağa kadar ulaşarak bu bölgede motor ve duyu fonksiyonlarını oluşturur. Siyatik, aslında sinirin sıkışmasına bağlı oluşan ağrıya verilen isimdir. Sıklıkla merak edilen “Siyatik ne demek?” sorusunun yanıtı bu şekilde verilebilir. Siyatik sinirin bel bölgesinde yer alan köklerinin sıkışması ya da gerilmesi, bacakta ağrı hissiyatına yol açar. Bazı durumlarda omur kayması, iltihap, tümör ve kist varlığı gibi sebepler de siyatik sinir ağrısına yol açabilir. Kalçaya doğru yayılan bel ağrısıyla başlayan siyatik ağrısı, sinir boyunca kasıktan bacağın arka kısmına ve buradan ayağa kadar yayılır. Şiddetli siyatik vakalarında bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Kişi bacağını ne kadar yukarı kaldırırsa ağrı o kadar şiddetlenir. 

Siyatik belirtileri nelerdir?

Belden ayağa kadar uzanan ağrı ile karakterize olan siyatik ağrısı, kişinin kalçasından topuğuna doğru çekildiğini hissetmesine neden olur. Hareket ile daha da şiddetlenen ağrı, bacak ve ayak bölgesinde siyatik sinirin geçtiği bölge boyunca his ve güç kaybına yol açar. Ağrının şiddeti bazı zamanlarda kişinin hareketlerini sınırlayabilir. Vücudun üst kısmının eğmek zorlaşır ya da dönme hareketi sınırlanabilir. Çoğunlukla kişi dik duramaz ve bir yana doğru eğilir. Yürüyüş sırasında ağrı hissedilen tarafta ayak sürükleme problemi görülebilir. Ayakların ve ayak parmaklarının alt tarafında ağrı, uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra iğne batmasına benzer bir his de duyulabilir. Şiddetli vakalarda hareket kaybı görülebilir. Ayrıca mesane ve bağırsakların kontrol edilememesine bağlı olarak idrar kaçırma gibi acil müdahale gerektiren şikayetler de siyatik belirtileri arasında yer alır. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ağrılı bacağa ait kaslarda incelme ve kısalma görülebilir.

Siyatik neden olur?

Siyatik ağrısı, çoğunlukla fıtıklaşan bir diskten kaynaklansa da pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Üç farklı grupta incelenen siyatik ağrıları, bel bölgesinde oluşan sıkışmalara, kalça kaslarında siyatik sinirin sıkışmasına, diz ekleminin arka bölümü ya da ayak bölgesinde travma kaynaklı zedelenmelere bağlı olarak görülebilir. Siyatik ağrısına neden olan faktörler aşağıda sıralanmıştır:

  • Hareketsizlik: Uzun süre hareketsiz kalmak ve oturmak, siyatik sinir ağrısına yol açabilir. Uzun süre oturarak araç kullanmayı gerektiren meslek gruplarında siyatik daha fazla görülür.

  • Ağır Kaldırmak: Özellikle bazı meslek gruplarında çalışan ve sürekli ağır yük kaldırması gereken kişilerde, siyatik sinir şikayeti daha yaygındır.

  • Obezite: Aşırı kilolu ya da obez olmak, vücut ağırlığının omurgada stres yaratmasına yol açar. Dolayısıyla bu durum siyatik oluşumunu tetikleyebilir.

  • Diyabet: Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, sinir sisteminin hasar görmesine neden olabilir.

  • İleri Yaş: Yaşlanmaya bağlı olarak kas, kemik ve kemik çevresindeki dokuların zayıflamasına bağlı olarak siyatik sinir ağrısı oluşabilir.

  • Travma: Kaza ve yaralanmalar sonrasında siyatik sinir ve etrafındaki dokunun zarar görmesine bağlı olarak siyatik sinir ağrısı görülebilir.

  • Gebelik: Gebelik sırasında artan kilo ve genişleyen uterusa bağlı olarak siyatik sinir baskılanabilir. Ayrıca karın ve memelerin bu dönemde büyümesi de ağırlık merkezinin değişmesine ve dolayısıyla siyatik sinirin üzerinde basınç oluşmasına neden olabilir.

Kayropraktik Tedavi kısalan kasın yeniden açılarak uzamasına yardımcı olur. Gevşeyen omurga sayesinde siyatik sinire oluşan baskı azalır ve ağrı geçer.

 

Kayropraktik Omurga Sağlığı Derneği Bau ve Öğrenci İşleri Komisyon Başkanı Selinay YILDIZ‘ın Fizik Tedavi Merkezimizde uygulanan tedavilerimiz hakkında bilgi ve randevu almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişim

Zuhuratbaba Mah., Yücetarla Cad., Sütunlu Konak
Bakırköy – İstanbul

info@kayrospine.com

+90 532 350 95 24

Bültene Kaydol

Hiçbir fırsatı kaçırmamak için bültenimize abone olun!