Sırt ağrılarının giderek günümüzde daha sık olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bunda, gelişen teknoloji ve yaşam şeklide önemli bir rol oynamaktadır.

NEDİR?

SIRT
AĞRILARI

Sırt ağrılarının nedeni sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni strestir. Strese girdiğimizde ilk önce boyun kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonucunda C harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır, sinirler baskı altında kalır. Bu baskı ile birlikte sırttaki kaslar gerilir. Bu yüzden ağrı duyarız. Kasların uzun süre gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler de en ufak bir yorgunlukta, ağır kaldırma sonucunda, klima veya vantilatör altında uzun süre kalmada ağrılar yaratabilir.

Ağrılardan Kurtulmak Mümkün Müdür? Ağrılardan Kurtulmak İçin Neler Yapmalıyız?  Nerelere Başvurmalıyız?
1. İlk olarak ağrımızın nedeni belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı, sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, akciğer hastalıkları, safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta da ağrı yapabilir. Teşhis öncelikle fiziki muayene, şikayetlerin dinlenmesi ile (ne yazık ki hastayı aktif olarak dinlemek çoğu zaman ihmal ediliyor ve yanlış sonuçlara yönleniliyor), sonra da MR, BT ve direkt grafi incelemeleri ile konur. EMG de teşhise yardımcı olmaktadır.

2. Daha sonra sıra sırt kaslarının gevşetilmesine gelir. Bu gevşetme, en etkili şekilde fizyoterapi, kayroprakti ve manuel terapi ile yapılır. Ayrıca fibrozitler teker teker tesbit edilip yok edilmelidir. Bunun için sırta mezoterapi denilen minik iğnelerle yapılan tedavi uygulanması yararlı olabilecektir. 

3. Fizik tedavi ile birlikte stres etkeni de ortadan kaldırılmalıdır. Mümkünse hastanın yaşamında stresi körükleyen unsurlarda radikal değişiklikler yapmak, tatile çıkmak, hobilere daha uzun zaman ayırmak oldukça faydalı olur. Eğer bu değişiklikler yeterli olmazsa bir psikiyatrisin veya psikoloğun yardımını almak yararlı olur.

4. Kayropraktik tedavi ile sıkışan kaslar ve eklemler açılmalı omurga rahatlatılmalıdır. Bu noktada kayropraktik tedavi hayati derecede önem taşır sizde taktir edersiniz ki el freni çekili olan bir araç rahatlıkla yol alamaz. Kaslarımızın eklemlerimizin ve omurgamızın özgür olması aslında bu ağrı türlerinin ana maddesidir.

5. Tüm bu tedaviler sırasında ve sonrasında bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek, yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltır. Ayrıca sürekli pozisyon değiştirmek, yani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak, aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak, televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardandır.

6. Unutulmamalıdır ki, keyifli iken yapacağımız ters hareketlerden bir sıkıntı doğmaz, ama stresliyken yapacağımız her ters hareket sağlığımızı ciddi olarak etkileyebilir.

Kayropraktik Omurga Sağlığı Derneği Bau ve Öğrenci İşleri Komisyon Başkanı Selinay YILDIZ‘ın Fizik Tedavi Merkezimizde uygulanan tedavilerimiz hakkında bilgi ve randevu almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişim

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mahallesi Çobançeşme E-5 Yanyol Caddesi Avrupa Rezidans ve Ofis projesi 1/B Blok (Rezidans Bloğu) Bakırköy-İstanbul

info@kayrospine.com

+90 532 350 95 24

Bültene Kaydol

Hiçbir fırsatı kaçırmamak için bültenimize abone olun!